Succes versus zingeving

Het mooie van het lezen van boeken is, dat je ineens iets leest waardoor er een inzicht keihard bij je binnenkomt. Dat had ik bij het lezen van “Op weg naar de top: doeltreffende manieren van een winnaar te zijn” van Robin Sharma. Een boek waarvan de titel mij in eerste instantie totaal niet aanspreekt. Ik ben niet zakelijk en heb in zijn geheel niet de ambitie om aan de top te komen en een winnaar te worden. Toch heb ik dit boek gelezen, omdat ik andere inspirerende boeken van Robin Sharma had gelezen, zoals “De monnik die zijn Ferrari verkocht” en “Julians weg”. Beiden geweldig inspirerende boeken die helemaal in mijn straatje liggen en die gaan over bewustwording en de weg daar naartoe. Maar dit boek “Op weg naar de top” geeft kort en bondig 101 manieren om de top te bereiken, die ook te maken te hebben met bewustwording, maar dan met een wat zakelijkere inslag. Ik besef bij het lezen van dit boek dat ik behoorlijk negatieve overtuigingen heb over geld verdienen, zakelijk zijn en de top te bereiken. Dit alles past niet bij mij als persoon en toch bevat elk hoofdstuk een waardevolle les die op alle levensgebieden toepasbaar is.

Een mooi inzicht

Bij het hoofdstuk over zingeving en succes komt het pas echt binnen. Ik besef in één klap waarom mijn leven iets mist. Maar niet alleen mijn leven, ook het leven van mijn partner. Op het gebied van succes en zingeving zijn wij totaal verschillend. Ik ben altijd gericht op zingeving in het leven en de wereld mooier maken. Mijn partner is voornamelijk gericht op succes, doelen behalen en zichzelf bewijzen. Maar onze beide levens voelen niet compleet, daar praten we samen vaak over. Mijn partner mist “iets” in het leven en ik mis “iets” in het leven.

Nu pas dringt het door wat dat is en waarom we zo enorm van elkaar kunnen leren op dit gebied. Het ene is niet beter dan het andere, het gaat hand in hand, het gaat om evenwicht. Mijn partner is een topper op zakelijk gebied en heeft grote successen bereikt. Ik ben enorm trots op hem, maar de drang naar succes die hij voelt, heb ik totaal niet. Ik ben een idealist en iemand die zin wil geven aan alles wat ik doe. Daarbij lijk ik bijna allergisch voor succes, geldzaken en zakelijkheid. Kortom: “Succes” lijkt soms wel een of ander vies woord voor mij. Robin Sharma krijgt het voor elkaar om deze diepgewortelde overtuigingen bij mij in slechts 1,5 bladzijde compleet overboord te gooien.

Een compleet leven bevat zingeving èn succes

Een compleet leven bevat namelijk beide, zowel zingeving als succes.

Zingeving bevordert gelukkig zijn, want zonder zingeving hebben we het gevoel dat we zonder reden op de wereld zijn geweest.

Maar met alleen zingeving voelt een deel van jezelf leeg, want als mens hebben we juist ook de behoefte onze grootste talenten te verwezenlijken en het leven ten volle te leven. Het succes dat we hebben als we onze talenten ontwikkelen maakt blijdschap los en is een afspiegeling van gezond zelfrespect. We zijn gemaakt om de top te bereiken en hoge prestaties zijn simpelweg een afspiegeling van creativiteit in actie. Succes is geen vies woord, maar een creatieve daad.

Daarentegen succes alleen, zonder het gevoel dat je een zinvolle bijdrage hebt geleverd tijdens je leven, laat je hart leeg.  Een compleet leven bevat dus beide: zingeving en succes!

Dank je wel, Robin Sharma voor deze wijze les.

Reactie plaatsen