Welke impact ga jij vandaag maken?

Afgelopen week was ik aanwezig bij een bijeenkomst van Stichting Anders in Eindhoven. Een fantastische stichting die armoede in Eindhoven aanpakt. En bij hun jaarlijkse bijeenkomst was Mike Weerts, inspired speaker. En met zijn verhaal vielen er een hoop puzzelstukjes op z'n plek van waaruit deze blog is ontstaan. (N.B. Er is ook een podcastversie (13 min) van deze blog beschikbaar)

Mike Weerts is een bekende Nederlandse acteur, o.a. bekend uit "Onderweg naar morgen" en "Voetbalvrouwen". En Mike vertelde in zijn verhaal bij Stichting Anders over zijn succesvolle carrière als acteur en over hoe hij er, als kleine jongen al, achter kwam dat hij in staat was om de gemoedstoestand van mensen te beïnvloeden. Hij was in staat mensen te laten lachen, te ontroeren met zijn werk, dat ontdekte hij dus als kind al.

Zijn dromen waren groots en hij maakte ze waar, stapje voor stapje.

En toen kwam corona. De hele wereld werd stil gezet en we werden massaal gedwongen om letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren. Ook Mike. En net als vele andere medelanders ging Mike wandelen. En op een van die dagen dat hij lekker aan de wandel was, kwam hij een jongen tegen die ontroostbaar aan het huilen was. Hij ging naast m zitten en vroeg waarom de jongen huilde. De jongen voelde zich eenzaam.

Corona en alle maatregelen hadden hem eenzaam gemaakt.

Mike nam de tijd om naar hem te luisteren en ze spraken af dat Mike hem elke dinsdagavond om 8 uur zou bellen. En zo gebeurde het. Ze belden vanaf toen elke week. En nu is het 3 jaar later en deze jongen (Epke) is langzaamaan onderdeel geworden van niet alleen het leven van Mike, maar ook van zijn kinderen, zijn gezin, zijn familie, zijn vrienden.

1 kleine beslissing vanuit liefde, vanuit inspiratie….. Dat was het enige dat nodig was om een mega verandering te creëren, niet alleen bij Epke en Mike, maar ook in zijn hele omgeving. Na deze ervaring heeft Mike besloten op kleinere schaal een verschil te willen gaan maken, in zijn eigen omgeving en is aan de slag gegaan bij studio 040, een kleine lokale omroep, waarbij verbinding tussen mensen in de maatschappij centraal staat.

Dit verhaal van Mike, zette mij aan het denken.

Ook ik heb in het verleden al vaker kleine keuzes gemaakt, die mijn leven en het leven van mijn naasten een andere richting opstuurden.

Afgelopen week zelfs nog ben ik onderdeel geweest en beïnvloed door een kleine, simpele keuze van iemand anders. Vanuit inspiratie had collega onderneemster Rianne de Jong namelijk een Breekweek georganiseerd. Een week die stond in het teken van het opschudden van je dagelijkse gewoonten en patronen en om uit je comfort zone te stappen. Rianne voelde een verlangen, plaatste een oproep en er ontstond een groep van 20 vrouwen, die zich allen geïnspireerd voelden door de oproep van Rianne. Met z'n allen hebben we een week beleefd waarin er mega veel doorbraken hebben plaatsgevonden. En al deze doorbraken nemen ook wij weer mee op ons levenspad.

Een klein steentje dat je in het water gooit kan een enorm ripple effect hebben. 

Hoe vaak heb jij in je leven al een kleine stap gezet, die op het moment dat jij die stap zette, vrij betekenisloos leek, maar als je nu terugkijkt, zie je dat het toen allemaal begon, dat het vanaf toen allemaal veranderde. Welke dingen in jouw leven zijn er veranderd door een kleine beslissing of een kleine actie die je nam? Elk moment, elke dag ben jij in staat om dit opnieuw te doen.

We zijn ons er vaak te weinig van bewust dat een kleine stap, of een microstap, zoals Mike dat noemt, een mega ripple effect kan hebben.

Een passende anekdote hierin is die van het ijsblokje.

Als je een ijsblokje in een kamer van -10 graden legt en je verhoogt de temperatuur in de kamer elke dag met 1 graad, dan zie je 10 dagen geen effect. Maar op dag 11 begin het ijsblokje langzaam aan te smelten en zie je pas de impact van je kleine acties.

Als iedereen hier zich bewust van zou zijn en elke dag 1 microstap zet, met 1 kleine beslissing of handeling dan zijn we met z'n allen letterlijk in staat om de wereld te veranderen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Deze uitspraak komt ergens vandaan natuurlijk.

Deze uitspraak is zo waar, maar helaas denken we vaak dat we daar niet toe in staat zijn. Ik? Wie ben ik nou eenmaal? IK kan geen impact maken op de wereld. We maken onszelf klein en de impact die wij uit kunnen oefenen, maken we vaak nog kleiner.

En dat komt volgens mij omdat we denken dat onze grootse dromen, grootse actie vragen….

Maar dat is bullshit. Elke grote droom begint met een kleine stap. En als deze actie, deze microstap komt vanuit inspiratie, vanuit je hart, dan zal de weg zich altijd ontvouwen.

Maar waarom ontvouwen onze dromen zich dan zo moeizaam en komt er vaak zo weinig terecht van al onze verlangens en dromen?

Ik denk dat dat ermee te maken heeft dat we vaak niet groots DURVEN dromen. Als kind hebben we die grootse dromen nog wel, maar naarmate we ouder worden, worden onze grootse dromen door de maatschappij kleiner gemaakt en weggezet als onrealistisch. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, is daar een mooi voorbeeld van. Of we worden weggezet als idealist of als dromer. "Wees eens realistisch", krijgen we dan te horen.

En dat is bizar, want juist de dromen in ons leven, die creëren de wereld die we zo graag wensen, waar we allemaal naar op zoek zijn. Hoe tegenstrijdig dan ook dat we elkaar hierin juist klein houden i.p.v. aanmoedigen. En ergens diep van binnen weten we dit denk ik wel. Maar door de angst van wat anderen van ons en onze dromen vinden, doordat we ons te vaak willen conformeren aan de groep, de massa, de maatschappij, je familie, je vriendengroep, je sportgroep of tot welke groep je ook behoort….. Doordat we ons daaraan te vaak willen conformeren, daardoor durven we onze dromen niet na te streven en waar te maken.

Angst voor afwijzing van de groep waar we onderdeel van zijn, met als uiteindelijke onze diepste angst om verstoten te worden uit de groep en om eenzaam achter te blijven, dat is een van de grootste redenen waarom wij onze dromen niet durven na te streven.

We zijn bang om te falen, ons als mislukkeling te voelen, tenminste zo noemen we dat vaak. Maar eigenlijk lijden we volgens mij massaal aan straalangst. We zijn juist bang om te stralen, om onze diepste dromen waar te maken, te gaan staan voor wie we zijn, wat we willen…. met als gevolg dat we gedurende ons leven langzaamaan onze dromen verliezen die we als kind hadden.

We laten ons leiden door angst. En angst maakt passief.

Door angst voelen we ons letterlijk lamgeslagen. Dat zie je op wereldschaal ook massaal gebeuren trouwens. De wereld is klein geworden en als er nu hier iets gebeurt dan weten ze dat over 1 minuut aan de andere kant van de wereld. TV, social media, nieuws…. We zijn er allemaal bekend mee, maar:

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat al het nieuws met je doet bijvoorbeeld?

Nieuws is per definitie 9 van de 10 x negatief. Als we het nieuws kijken worden we bang, boos verdrietig, gefrustreerd, voelen we onrecht. Allemaal negatieve emoties. En we vinden het met z'n allen verschrikkelijk wat er allemaal gebeurd, kunnen hier uren met elkaar over praten en ondertussen leven we ons leven gewoon door, maar echt in actie komen, iets doen aan de situatie.... Nee dat doen we niet. In ieder geval: de meesten niet.

En dat heeft vaak niet eens met niet willen te maken. We willen ontzettend graag de ellende in de wereld aanpakken en het allemaal veranderen, maar vragen ons af: Hoe kan ik het verschil nou maken? Wat kan ik doen om dat massale lijden in de wereld aan te pakken? Het is te groots, dit kan ik niet veranderen. We schieten massaal in de slachtofferrol. En deze houding, deze toestand... verlamd. Door alle aandacht te richten op de negativiteit worden we letterlijk lamgeslagen, passief.

Alles wat je aandacht geeft dat groeit namelijk. Ook als dat dingen zijn die je juist niet wilt. Aandacht is het enige dat nodig is om te creëren.

Maar als jij ervoor kiest je aandacht te richten op meer positieve emoties, dan komt er energie vrij, kom je in actie en ben je in staat om een impact te maken. Tenminste, als je het lef hebt om uit die angst te stappen, want dat is best wel spannend. Als je namelijk uit de angst stapt, uit de boosheid, uit de onrechtvaardigheid, dan conformeer je je niet meer aan de massa, aan de groep. En dat is doodeng, want daar ligt de angst voor afwijzing en eenzaamheid verborgen.

Als jij dus weer in staat bent om te durven dromen en je aandacht te durven schenken aan dat wat er in je hart zit en vanuit inspiratie vandaag besluit, om een kleine microstap te zetten, en als iedereen dit zou doen, zou DURVEN doen, pas dan zijn wij in staat om, met z’n allen, de wereld te veranderen.

Elke dag , elk moment heb jij opnieuw de keuze en dus een kans.

Welke micro impact ga je vandaag maken en vanuit welke toestand ontstaat die impact? Vanuit angst, of vanuit liefde. Vanuit licht of vanuit donker,

Jij bent vrij om te kiezen. Jij bent de baas over jouw aandacht. Richt je jouw aandacht op je verlangens en dromen of op de weerstand die je voelt. Kies je ervoor om je te laten inspireren of om je te laten triggeren. Al deze tegenstrijdigheden (angst- liefde, licht -donker, verlangen- weerstand, inspiratie - triggers) zijn steeds 2 kanten van dezelfde medaille. Ze zijn er allebei altijd, maar waar geef jij je aandacht aan, zodat juist dit kan groeien?

Dus: Welke micro impact ga jij vandaag maken, welke kleine stap ga jij zetten vanuit inspiratie, vanuit liefde, vanuit jouw verlangens en dromen? Welke stap ga jij vandaag zetten vanuit leven? Want dat is ook wat we hier komen doen met z’n allen: leven! En leven betekent letterlijk dat de levensenergie door jou heen stroomt, dat jij je blij en gelukkig voelt, mag voelen, ondanks dat jij bent gaan geloven, dat dat niet de bedoeling is en dat je gewoon normaal moet doen. Jij leeft, dus jij mag kiezen voor leven.

Durf te ontdekken waar jij blij van wordt, waar jouw levensenergie van gaat stromen, zodat jij vandaag een kleine stap kunt zetten en een impact durft te maken, niet vanuit de angst, maar vanuit de liefde en de grootsheid die in jou verborgen zit en dan creëren we met elkaar pas echt de wereld waarvan we allemaal dromen.

Dank je wel Mike voor het delen van je verhaal en het maken van impact, hoe klein die voor jou misschien ook voelde. En vanuit inspiratie geef ik mijn inzichten met liefde door en besef me dat ook ik met deze blog mijn steentje bijdraag aan de grootse impact die we met z'n allen samen kunnen maken.

Reactie plaatsen