Kun je het niet of wil je het niet?

In deze blog ga ik het met je hebben over de energie van de zinnen “Ik kan het niet” en “ik wil het niet”. (N.B. Deze blog is ook in podcast versie beschikbaar >> Podcast: Kun je het niet of wil je het niet?

De zinnen "Ik wil het niet" en "Ik kan het niet" hebben een andere uitwerking

Woorden zijn dragers van energie en de zin "Ik kan het niet" heeft energetisch gezien een hele andere lading als de zin "Ik wil het niet" en dus ook een hele andere uitwerking. Dat klinkt misschien een beetje als vaagtaal, maar ik weet zeker dat je dit na deze blog beter begrijpt en dat het een mooie eye opener kan zijn, zeker als deze zinnen in de toekomst op bepaalde momenten in je opkomen.

De energie van "Ik kan het niet"?

Wanneer is de laatste keer dat jij gezegd hebt: “Ik kan het niet”? Haal de situatie waarin je dit zei of dacht, weer eens even terug voor jezelf.  En of je dit nou letterlijk hebt uitgesproken of gedacht, dat maakt niet zoveel uit. Energetisch gezien hebben denken en uitspreken eenzelfde soort effect. Of je nu zegt: “Ik kan het niet” of je denkt het. Het gevoel dat daaruit voortvloeit is ongeveer hetzelfde. Ik geef je even een paar seconden de tijd om een situatie voor de geest te halen waarin je zei of dacht ik kan het niet.. Misschien een situatie op je werk? Of haal een situatie terug als je iets nieuws aan het leren was, een nieuwe vaardigheid of een nieuwe sport. Of misschien zit je nu wel niet lekker in je vel en betrap je jezelf erop dat je regelmatig tegen jezelf zegt “Ik kan dit niet veranderen”. Wat het ook is, haal de situatie naar boven.

Zie jezelf in die situatie en voel eens wat er gebeurt als je tegen jezelf zegt: "Ik kan dit niet…." En als je het fijn vindt, mag je nu even je ogen sluiten. Hoe voelt “ik kan het niet” in je lichaam? Zijn er fysieke sensaties die je voelt? Misschien voel je een bepaalde samentrekking ergens in je lichaam of een ander soort spanning. Komt er misschien een bepaalde emotie naar boven? Wat doet “ik kan het niet” met jou? Zijn er gedachten die bij je naar boven komen? Voel even kort hoe de energie voelt van: "ik kan het niet".

De energie van "Ik wil het niet"?

We gaan nu de zin “ik kan het niet” vervangen door “ik wil het niet”. Neem dezelfde situatie in gedachten en zeg tegen jezelf “ik wil dit niet”. Hoe voelt dit in je lichaam? Zijn er fysieke sensaties die je voelt? Komt er misschien een bepaalde emotie naar boven? Hoe voelt “ik wil het niet” voor jou in je lichaam? Zijn er gedachten die bij je naar boven komen? Voel even kort hoe de energie voelt van: "ik wil het niet".

Het verschil tussen "ik kan het niet" en "ik wil het niet"

Dan mag je nu de situatie in gedachten weer uitstappen en dan ga je met je aandacht weer even terug naar het hier en nu.

Kon je een verschil in jezelf opmerken bij het oproepen van deze 2 verschillende zinnen? Kun je opmerken dat de energie van “Ik kan het niet” anders voelt dan de energie van “Ik wil het niet”. Als dit niet helemaal lukt, is niet erg. Vaak is dat een heel subtiel verschil.

Ik ga je nu uitleggen wat je kunt voelen en wat het verschil is. De energie achter “ik kan het niet” brengt je in de energie van slachtoffer. Als je het gevoel hebt dat je iets niet kunt, dan kun je hier niets aan doen en voel je je slachtoffer van de situatie. Je trekt je handen er vanaf, als het ware. Als je je richt op de energie van slachtoffer, dan trek je in overeenstemming met de wet van de aantrekking, gelijksoortige gedachten naar je toe die je in de rol van het slachtoffer houden, in een meer passievere houding. Dat gebeurt eigenlijk vaak ongemerkt, als vanzelf en onbewust dus.

En die energie van de gedachten en gevoelens die horen bij een slachtoffer is heel anders dan de energie die hoort bij de woorden “Ik wil het niet”. Als je iets niet wilt namelijk, dan maak je een keuze. Je kiest ervoor om iets niet te willen. En dat voelt krachtiger, hoe subtiel dit misschien ook is. Er zit letterlijk meer energie in “ik wil dit niet”. Vanuit de energie van het niet willen, ben je dichterbij de actiestand. Slachtofferschap voelt veel passiever. Kun je dat voelen?

Dus: wil je verandering in een situatie, maar ben je eerder geneigd tegen jezelf te zeggen: "ik kan het niet" i.p.v. "ik wil het niet". Dan is de kans dus ook veel kleiner dat je daadwerkelijk in actie komt en iets aan de situatie zult veranderen. Jouw gedachten, jouw woorden houden jou dan namelijk in de passieve rol van slachtoffer. Je kan immers niets doen aan de situatie, dus trek je je handen ervan af.

Hoe kan het nou dat we soms juist soms eerder geneigd zijn om te zeggen “ik kan het niet” i.p.v. "ik wil het niet"?  Dat komt omdat het “niet willen” meer spanning, oftewel meer weerstand met zich meebrengt dan het niet kunnen. Het niet willen vraagt namelijk een actievere houding van jou, waardoor het “niet willen” meteen ook meer weerstand in je oproept. Als je iets niet wilt, dan ontstaat namelijk vaak als vanzelf meteen de vraag: waarom wil je het dan niet? En die vervolgvraag die ontstaat, die roept vaak angst op. Er komt dan naar boven waar je eigenlijk bang voor bent en waarom je dit niet wilt. En die angst die roept vervolgens weerstand op en weerstand voelt spannend. Ons systeem is namelijk zo gemaakt dat we weg willen bij weerstand. De keuze voor slachtofferschap is dus veiliger en houdt je als het ware in je comfort zone en dan hoef je dus niet in actie te komen. Ik kan het toch niet, dus ik hoef niets te doen. De energie is echter veel minder krachtig en houdt je dus passief.

Onderzoek "Ik wil het niet" en wees nieuwsgierig

Als jij de volgende keer dus denkt of zegt “Ik kan het niet”, probeer de gedachte dan eens te vervangen door “ik wil het niet” en onderzoek wat er binnen in jou ontstaat. Wees nieuwsgierig. Welke angsten komen er naar boven. Waarom wil je dit niet? En mag die angst er gewoon even helemaal zijn, zonder dat jij daar iets aan hoeft te veranderen. Het doel is niet om de angst te veranderen. Het doel is bewustwording van de angst en hem er even te laten zijn. Soms kan de bewustwording van de angst die eronder zit, je al een stapje dichter bij een andere actie brengen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Voel je vrij om ze met me te delen in de comments of stuur gerust een mailtje naar info@birgitthijssen.nl.

Liefs,

Birgit

Inspiratietip: Een blog gerelateerd aan dit onderwerp is "Effect van gedachten, woorden en beelden".

Reactie plaatsen